4 Haziran 2009 Perşembe

Güveçte Yoğurt


Özellikle ev hanımlarında doğal yaşama doğru inanılmaz bir merak başladı son zamanlarda; büyük şehirlerde bile kendi yoğurdunu, reçelini, tarhanasını... yapan maharetli pek çok hanıma rastlamak mümkün. Güveçte yoğurt mayalamak da benden bir hatırlatma/tavsiye olsun istedim.
Yöntem klasik yoğurt mayalamakla aynı ancak unutmamanız gereken nokta güveç kabının ısısını klasik kaplara göre daha uzun süre muhafaza etmesi; bu nedenle güveçte yoğurt mayalayacaksanız üzerini biraz erken açmanızı tavsiye ederim. (uzun süre sıcak kalınca yoğurt ekşiyor)Oda ısısına gelene kadar yerinden kıpırdatmayın ve mayalandıktan sonra 1 gün yoğurdunuzu tüketmeyin(yoğurda kaşık değdirmeyin) , böylece kıvamı tam olarak tutacaktır. Ben bu iş için sırlı ve kapaklı bir güveç kullanıyorum, yaklaşık 2 litre süt için 2 tatlı kaşığı yoğurtla mayalamak yetiyor.Ancak dolaba koyarken kapağının çok iyi oturmadığını göz önüne alarak üstünü folyoyla kapatabilirsiniz(dolaptaki kötü kokuların yoğurda sinmemesi için).



Ben sıcak bir bölgede yaşadığım için(şimdilik) havalar ısınınca kaynattığım sütü güveç kabına sıcakken döküyorum ve süt elimi yakmayacak sıcaklığa gelince(yaklaşık 45 derece) mayalıyorum ve kapağını kapatıp üstüne bir şey örtmeden mayalanmaya bırakıyorum. Güvecin sıcaklığı ve ortamın sıcaklığı mayalanmaya yetiyor.

4 yorum:

  1. slm lar.
    bende yogurdumu guvecte yapıyorum ama benım guvec akıtıyo. bu normal bıseymı? cunkı bu 2ncı guvecım. Sorun ne olabılır acaba?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Güveciniz sırlanmış ve akıtıyorsa kesin çatlaktır, sırlanmamış ve akıtıyorsa ya yoğurdunuz çok suludur ve güveçte fazla bekletiyorsunuzdur yada güveciniz çatlaktır.

      Sil
  2. Güveç aldım yeni kullanmam ama sırsız ici yalamam gerekiyormu

    YanıtlaSil
  3. Yoğurt yapılan guvec te tenceresi gibi yağlanıp firinlanmalimi

    YanıtlaSil

Starbucks Kurabiyesi

Kaybedilmemesi gereken bir tarif; un miktarına dikkat edin lütfen. Çok sert yada çok yumuşak bir hamur olmamalı. Tarifin orjinalinde fıs...