Ana içeriğe atla

Kupta Muhallebili Güllaç


Güllaç zamanı değil ama benim 2 yıldır güllaçı sevmemi sağlayan bu tarifi yazamamak beni huzursuz ediyordu. Gerçekten unutmak istemediğim ve ölçülere sadık kalınmasını gerektiren bir tarif.Siz isterseniz aynı tarifi muhallebisiz de yapabilirsiniz, yada porsiyonluk yapmak yerine tepside yapmayıda deneyebilirsiniz. Ben bu şekillerde de yapıyorum ama en sevdiğim hali porsiyonluk ve muhallebili olanı. Güllaçtta unutmamanız gereken nokta yani işin püf noktası; 1 litre süt = 6 güllaç yaprağı, bu kadar basit.



Aşağıdaki malzemelerle 6 kişilik oldukça doyurucu yada 12 kişilik daha hafif porsiyonlarda güllaç elde edebilirsiniz. Yukarıdaki resimde gördüğünüz güllaçlar 12 porsiyonluk hazırlanandan, aslında pek küçük bir porsiyonda sayılmaz. Eğer 6 kişilik yapacaksanız muhallebi ölçüsünü yarıya indirmeniz gerekecek. Muhallebi artacak olursa 2-3 gün dolapta saklayıp kupta muhallebili kadayıf için kullanabilirsiniz.

Malzemeler:
1 litre süt
1 su bardağı toz şeker
2 yemek kaşığı gül suyu( hiç koymayabilir yada azaltabilirsiniz)
1 paket vanilya
6 güllaç yaprağı

Muhallebi için;
1 litre süt
1 yumurta
3 tepeleme yemek kaşığı mısır nişastası
4 tepeleme yemek kaşığı un
1 su bardağı toz şeker
1 paket vanilya
1 kutu çiğ krema
Üzerini süslemek için; muz,fındık kırığı, nar taneleri, kivi

 Hazırlanması:

 -Muhallebi için krema ve vanilya hariç tüm malzemeyi tencereye alıp mikserle karıştırın; ocağa alın, kısık ateşte sürekli karıştırarak pişirin.
-Muhallebi tamamen soğuduktan sonra içerisine vanilyayı ve soğuk kremayı ilave edip blenderla iyice karıştırın.
-Güllaç için 1 litre sütü elinizi yakmayacak sıcaklığa gelecek şekilde ısıtın. -Sütün içerisine gülsuyu, vanilya ve şekeri ilave edip iyice karıştırın.
-Güllaç yaprağını makasla 4 parçaya ayırın ve hazırladığınız sütlü karışıma 1 tanesini batırıp servis edeceğiniz kup kasesine büzerek yerleştirin.
-Güllaç yaprağının üzerine 4 kaşık soğuk muhallebiden koyun ve üzerini yine sütte ıslattığınız 1 parça yaprakla kapatın.
-Tüm güllaçları hazırladıktan sonra kalan sütü eşit olarak kupların üzerine paylaştırın ve üzerlerini streç filmle kapatın.
-Bu şekilde 12 kup güllaç elde edeceksiniz,yani her kup için yarım güllaç yaprağı kullanmış oluyoruz. 
-Dolapta yaklaşık 3-4 saat dinlendirdiğiniz güllaçları süsledikten sonra servis edebilirsiniz.

Yorumlar

  1. çook güzel gorunüyor canım nefısss ellerıne sağlık

    YanıtlaSil
  2. Evde Güllaç ım var. İyi bir tarif, deneyeceğimdir.

    Ellerinize sağlık.

    Bayılmış anne Çiğdem

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Benim gibi bu zamanda güllaç yaprağı bulundurabilen birisi olması güzel, Stokçu anne Çiğdem mi demeli acaba?

      Sil
  3. çok beğendim......kaç gün içinde tüketmeliyız acaba...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. 2 gün içinde tüketmenizi öneririm

      Sil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

Güveçte Yoğurt

Özellikle ev hanımlarında doğal yaşama doğru inanılmaz bir merak başladı son zamanlarda; büyük şehirlerde bile kendi yoğurdunu, reçelini, tarhanasını... yapan maharetli pek çok hanıma rastlamak mümkün. Güveçte yoğurt mayalamak da benden bir hatırlatma/tavsiye olsun istedim.
Yöntem klasik yoğurt mayalamakla aynı ancak unutmamanız gereken nokta güveç kabının ısısını klasik kaplara göre daha uzun süre muhafaza etmesi; bu nedenle güveçte yoğurt mayalayacaksanız üzerini biraz erken açmanızı tavsiye ederim. (uzun süre sıcak kalınca yoğurt ekşiyor)Oda ısısına gelene kadar yerinden kıpırdatmayın ve mayalandıktan sonra 1 gün yoğurdunuzu tüketmeyin(yoğurda kaşık değdirmeyin) , böylece kıvamı tam olarak tutacaktır. Ben bu iş için sırlı ve kapaklı bir güveç kullanıyorum, yaklaşık 2 litre süt için 2 tatlı kaşığı yoğurtla mayalamak yetiyor.Ancak dolaba koyarken kapağının çok iyi oturmadığını göz önüne alarak üstünü folyoyla kapatabilirsiniz(dolaptaki kötü kokuların yoğurda sinmemesi için).



Ben sıcak …

Pastane Açması ( Sıvı Yağlı )

Bildiğimiz pastane açması, hem de öyle zor ve yeni bir tarif değil. Üstelik o kadar yağlı da değil, bazı tariflerde şekil verirken arasına da margarin yada tereyağı sürenleri görüyorum ama tarifimizde bu kadar yağa gerek kalmıyor; sanırım bu light açma. Ama merak etmeyin lezzeti light değil. Şekil verme aşamasını fotoğraflarla gösterdim. İsterseniz hamurunuza mahlep ilave edebilirsiniz, tarifteki şeker miktarı size fazla gelebilir ama sakın elinizi korkak alıştırmayın. Çok sık yaptığım bir çeşit olduğu için miktarlarda yanlışlık olmadığından emin olabilirsiniz.
Maya ile yapılan tüm hamur işlerimizde hamurumuzu ele yapışmayacak yumuşaklıkta yapmalıyız.Mutlaka şekil verip tepsiye dizdikten sonra fırınımızı 40-50 dereceye getirip 10 dakika mayalanmasını beklemeli ve daha sonra tepsiyi fırından alıp fırınımızı gereken sıcaklığa getirip tepsimizi sıcak fırına sürmeliyiz.

Hamurunuzu elde yoğuracaksanız yaş maya yerine 1 paket instant maya kullanın ve hamuru yaklaşık 15 dakika yoğurun. Kalan…

Kısır (Bol Salçalı, Domatessiz)

Daha önce verdiğim kısır tarifi bazı misafirlerimden az salçalı hatta light kısır yorumunu almıştı. Bu kısır biraz daha acı,domatessiz, bol ekşili ve salçalı kısır sevenlerin hoşuna gidecek kıvamda.
Tarifi arkadaşım, eski komşum Fatma Hanım'dan öğrendim ve  favori tarifim oldu, diğer tarifi daha hafif tadları tercih ettiğim dönemlerde yapıyorum.

Malzemeler:

350 gr köftelik bulgur(2 su bardağı)
1 su bardağı sıcak su
1 çorba kaşığı biber salçası
2 çorba kaşığı domates salçası
1 limonun suyu
2 çorba kaşığı nar ekşisi
1 demet taze soğan
1 demet maydanoz
Yarım demet nane
Yarım su bardağı sıvı yağ
Çeyrek su bardağı zeytinyağı
1 orta boy soğan
2 çay kaşığı kaşığı tuz(salçanız tuzluysa tuzu dikkatli ayarlayın)
1 çay kaşığı pulbiber
1 tatlı kaşığı reyhan (mor fesleğen)
1/2 çay kaşığı karabiber
1 çay kaşığı isot
2 orta boy salatalık
1 küçük boy göbek salata

Hazırlanması:

-Ayıklanmış bulguru, genişçe bir tepside sıcak su ile karıştırdıktan sonra üzerini bir kapakla kapatın.
-Bulgurlar şişip…