Ana içeriğe atla

Limonlu Cheesecake (Lor Peynirli, Labnesiz)


Şık, lezzetli ve kaliteli bir tatlı yapmak istediğinizde düşünebileceğiniz ilk tariflerden birisi bu Limonlu Cheesecake olmalı. Tarif Cafe Portakal' dan uyarlandı. Asıl tarifte labne peyniri kullanılmıştı; ben hem labneli hem lor peynirlisini denedim ve bana göre lor peynirlisi açık ara daha lezzetli. Lor peynirini evde kendim hazırlıyorum. Ortalama bir ölçü vermek gerekirse 3 kilo sütten 750 gr süzülmüş lor peyniri elde edebilirsiniz.


Cheesecake yaptıktan sonra dilerseniz sade yada meyve soslu servis edebilirsiniz. Ben üzerine tamamen soğuduktan sonra ince bir kat ılık çikolatalı ganaj yayıyorum ve dolapta en az 7-8 saat beklettikten sonra servis ediyorum.


Tabanı hazırlama aşaması gözünüzü korkutmasın mutfak robotunda 5 dakikada hazırlayabileceğiniz bir tarif. Daha önceki Çikolatalı Cheesecake tarifinde kullandığım tabanın aynısı.

Malzemeler:

3 yumurta
1 paket krema
350 gr tuzsuz taze lor
1 yemek kaşığı un
Yarım su bardağı toz şeker
1 limon rendesi
1 paket vanilya

Tabanı için;
1 su bardağı un

40 gram badem içi
Bir tutam tuz
1/4 su bardağı şeker
1 çorba kaşığı hindistan cevizi
1 yumurtanın sarısı
75 gram soğuk tereyağı(kalıbı yağlamak için ayrıca yağ kullanın)

Ganaj için;
Yarım paket krema(100 gr)
80 gr bitter çikolata
Küçük bir fiske tuz
1 çay kaşığı nescafe gold(isteğe bağlı)

Hazırlanması:

-22 cm'lik kelepçeli kalıbınızı yağlayın ve kenara alın.
-Rondodan bademleri un haline gelene kadar çekin ve üzerine un, tuz, şeker, hindistan cevizi ilave edip sık aralıklarla çalıştırarak karıştırın.
-Üzerine küp küp kestiğiniz soğuk tereyağı parçalarını ekleyip sık aralıklarla rondonuzu çalıştırarak tereyağı parçalarının irili ufaklı kum görünümünü almasını sağlayın.
-Ardından yumurtanın sarısını da ilave edin, rondoyu son birkaç kez çalıştırın ve hamur bıçağın etrafına toplanmaya başladığı anda hamuru alın ve kalıbın tabanına dökün. Bastırarak tabana ve etrafına iyice yayın ve buzdolabında 30 dakika dinlenmeye bırakın.
-Fırınınızın ısısını 180 dereceye getirin ve ısınan fırında soğuttuğunuz tabanı 15 dk pişirin; fırından alın ve soğumaya bırakın.
-Suyu iyice süzülmüş lor peynirini mutfak robotunda ipeksi bir kıvam alana kadar çırpın.;şekeri ilave edin iyice karışana kadar tekrar çırpın.
-Kremayı ekledikten sonra çırpmaya devam ederek sırayla unu, vanilyayı ve teker teker yumurtaları ilave edin. Tüm malzemeyi ilave ettikten sonra fazla çırpmayın, kekiniz pişerken çatlamasın.
-Soğuyan taban üzerine bu karışımı dökün ve 160 derece fırında üzeri pembeleşinceye kadar pişirin.Fırını kapatın ve ılındıktan sonra kekinizi alıp kalıptan çıkarın, buzdolabına dinlenmeye kaldırın.
-Ganaj için kremayı küçük bir sos tenceresinde 1 taşım kaynatın ve kenara alıp içerisine küçük parçalara ayırdığınız çikolatayı, tuzu ve kahveyi ilave edip iyice karıştırın.
-Oda ısısına gelen ganajı buzdolabında yaklaşık 1 saat dinlendirdiğiniz kekin üzerine yayın ve kekinizi en az 7 saat dinlendirdikten sonra servis edin.
-Cheesecake buzdolabında kek fanusu içinde 2-3 gün tazeliğini koruyacaktır, fanusunuz yoksa özellikle keki dilimledikten sonra dolapta kurumaması için pişirirken kullandığınız kelepçeli kalıbı ters çevirerek üstüne kapatın.

Yorumlar

  1. Bayağı bir emek.
    Yemeyip yanında yatmışsınızdır herhalde.
    Elllerinize sağlık. Resimlerde bir harika.

    Aç anne Çiğdem

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Emeğe değecek bir lezzet olunca sonuç keyifli oluyor; bu kadar emek verip çöpe attığım şeylerde olmadı değil.

      Sil
  2. nefıs gorunuyor bır turlu yapamadım gıttı neden bılmem üsenıyorum ama bu güzel goruntulere de artık dayanamıyorum ellerıne sağlık

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim; ben de çok özel zamanlarda yapmayı göze alabiliyorum...

      Sil
  3. Yanıtlar
    1. Ziyaretiniz için ben teşekkür ederim.

      Sil
  4. Alt tabanında eti burçak kullanmamana bayıldımmmm.
    Ellerine sağlık.

    Yapsammı diyen kararsız anne Çiğdem

    YanıtlaSil
  5. http://fillibulutlar.blogspot.com/2012/04/o-papatya-yuzumun.html

    YanıtlaSil
  6. Dell Laptop Teknik Servis şirketi olarak paylaşımlarınızı çok beğendik , başarılarınızın devamını dileriz.

    YanıtlaSil
  7. Sitenizde gezinirken çok güzel paylaşımlar gördük Buzboru olarak başarılarınızın devamını diler.

    YanıtlaSil
  8. başarılarınızın devamını dilerim teşekkürler

    YanıtlaSil
  9. Arkadaşımm geldiğimde bundan kesin kesin istiyorum :)

    YanıtlaSil
  10. Arkadaşımm geldiğimde bundan kesin kesin istiyorum :)

    YanıtlaSil
  11. Harika gözüküyor,limonun suyu ve kabuğunun rendesi mi?tam anlayamadım

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

Güveçte Yoğurt

Özellikle ev hanımlarında doğal yaşama doğru inanılmaz bir merak başladı son zamanlarda; büyük şehirlerde bile kendi yoğurdunu, reçelini, tarhanasını... yapan maharetli pek çok hanıma rastlamak mümkün. Güveçte yoğurt mayalamak da benden bir hatırlatma/tavsiye olsun istedim.
Yöntem klasik yoğurt mayalamakla aynı ancak unutmamanız gereken nokta güveç kabının ısısını klasik kaplara göre daha uzun süre muhafaza etmesi; bu nedenle güveçte yoğurt mayalayacaksanız üzerini biraz erken açmanızı tavsiye ederim. (uzun süre sıcak kalınca yoğurt ekşiyor)Oda ısısına gelene kadar yerinden kıpırdatmayın ve mayalandıktan sonra 1 gün yoğurdunuzu tüketmeyin(yoğurda kaşık değdirmeyin) , böylece kıvamı tam olarak tutacaktır. Ben bu iş için sırlı ve kapaklı bir güveç kullanıyorum, yaklaşık 2 litre süt için 2 tatlı kaşığı yoğurtla mayalamak yetiyor.Ancak dolaba koyarken kapağının çok iyi oturmadığını göz önüne alarak üstünü folyoyla kapatabilirsiniz(dolaptaki kötü kokuların yoğurda sinmemesi için).



Ben sıcak …

Pastane Açması ( Sıvı Yağlı )

Bildiğimiz pastane açması, hem de öyle zor ve yeni bir tarif değil. Üstelik o kadar yağlı da değil, bazı tariflerde şekil verirken arasına da margarin yada tereyağı sürenleri görüyorum ama tarifimizde bu kadar yağa gerek kalmıyor; sanırım bu light açma. Ama merak etmeyin lezzeti light değil. Şekil verme aşamasını fotoğraflarla gösterdim. İsterseniz hamurunuza mahlep ilave edebilirsiniz, tarifteki şeker miktarı size fazla gelebilir ama sakın elinizi korkak alıştırmayın. Çok sık yaptığım bir çeşit olduğu için miktarlarda yanlışlık olmadığından emin olabilirsiniz.
Maya ile yapılan tüm hamur işlerimizde hamurumuzu ele yapışmayacak yumuşaklıkta yapmalıyız.Mutlaka şekil verip tepsiye dizdikten sonra fırınımızı 40-50 dereceye getirip 10 dakika mayalanmasını beklemeli ve daha sonra tepsiyi fırından alıp fırınımızı gereken sıcaklığa getirip tepsimizi sıcak fırına sürmeliyiz.

Hamurunuzu elde yoğuracaksanız yaş maya yerine 1 paket instant maya kullanın ve hamuru yaklaşık 15 dakika yoğurun. Kalan…

Kısır (Bol Salçalı, Domatessiz)

Daha önce verdiğim kısır tarifi bazı misafirlerimden az salçalı hatta light kısır yorumunu almıştı. Bu kısır biraz daha acı,domatessiz, bol ekşili ve salçalı kısır sevenlerin hoşuna gidecek kıvamda.
Tarifi arkadaşım, eski komşum Fatma Hanım'dan öğrendim ve  favori tarifim oldu, diğer tarifi daha hafif tadları tercih ettiğim dönemlerde yapıyorum.

Malzemeler:

350 gr köftelik bulgur(2 su bardağı)
1 su bardağı sıcak su
1 çorba kaşığı biber salçası
2 çorba kaşığı domates salçası
1 limonun suyu
2 çorba kaşığı nar ekşisi
1 demet taze soğan
1 demet maydanoz
Yarım demet nane
Yarım su bardağı sıvı yağ
Çeyrek su bardağı zeytinyağı
1 orta boy soğan
2 çay kaşığı kaşığı tuz(salçanız tuzluysa tuzu dikkatli ayarlayın)
1 çay kaşığı pulbiber
1 tatlı kaşığı reyhan (mor fesleğen)
1/2 çay kaşığı karabiber
1 çay kaşığı isot
2 orta boy salatalık
1 küçük boy göbek salata

Hazırlanması:

-Ayıklanmış bulguru, genişçe bir tepside sıcak su ile karıştırdıktan sonra üzerini bir kapakla kapatın.
-Bulgurlar şişip…