Ana içeriğe atla

Kereviz Salatası



Tariflerimin arasında yapmayı ve yemeyi en sevdiğim salatalardan olan kereviz salatasının olmaması hiç içime sinmiyordu. Sonunda bu basit ama 1-2 püf noktası olan tarifi eklemeye sıra geldi.
Kereviz alırken üzerindeki yeşil yaprakların solmamış olmasına ve kerevizin hacmine göre hafif olmamasına dikkat edin. Hafif kerevizlerin genelde içi boş çıkıyor, yani kerevizin büyük yada küçük olmasından ziyade dolu olması önemli.

Malzemeler:

1 orta boy kereviz
3 çorba kaşığı limon suyu yada yarım portakal suyu
1 çay kaşığı tuz
1 su bardağı iri kıyılmış ceviz
1 diş sarımsak
1 su bardağı süzme yoğurt
1/2 su bardağı mayonez

Hazırlanması:

-Kerevizi tercihen mutfak robotunda rendeleyin ve hemen tuz ve limon suyu ile karıştırın.
-5 dakika sonra(limonla yapıyorsanız daha fazla bekletmeyin tadını bozuyor) kerevizleri avucunuzda sıkarak bir saklama kabına alın ve üzerine cevizleri ilave edin.
-İsterseniz bu şekilde hava almayan bir kapta 1 gece bekletebilirsiniz.
-Eğer aceleniz varsa en az 2 saat böyle bekletmenizi öneririm, cevizleriniz taze ceviz gibi olacaktır.
-Servisten 20 dakika önce yoğurt mayonez ve ezilmiş sarımsağı ilave edin , eğer gerekirse yoğurt ve tuzunu arttırabilirsiniz.

Yorumlar

  1. salataya kefilim arkadasim:) gonul rahatligila yap,begenmeyen olursa bana gonder:) zerdecali ben sadce uzerine serptim ama icine de yakisir bence

    YanıtlaSil
  2. güzel görünüyor..elinize sağlık:)alerji ile ilgili yazılar aracılığıyla tesadüfen tanıştım blogla..besin alerjisi devam ediyormu çocuğunuzda?bizde benzer sıkıntılarla mücadele ediyoruz..

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

Güveçte Yoğurt

Özellikle ev hanımlarında doğal yaşama doğru inanılmaz bir merak başladı son zamanlarda; büyük şehirlerde bile kendi yoğurdunu, reçelini, tarhanasını... yapan maharetli pek çok hanıma rastlamak mümkün. Güveçte yoğurt mayalamak da benden bir hatırlatma/tavsiye olsun istedim.
Yöntem klasik yoğurt mayalamakla aynı ancak unutmamanız gereken nokta güveç kabının ısısını klasik kaplara göre daha uzun süre muhafaza etmesi; bu nedenle güveçte yoğurt mayalayacaksanız üzerini biraz erken açmanızı tavsiye ederim. (uzun süre sıcak kalınca yoğurt ekşiyor)Oda ısısına gelene kadar yerinden kıpırdatmayın ve mayalandıktan sonra 1 gün yoğurdunuzu tüketmeyin(yoğurda kaşık değdirmeyin) , böylece kıvamı tam olarak tutacaktır. Ben bu iş için sırlı ve kapaklı bir güveç kullanıyorum, yaklaşık 2 litre süt için 2 tatlı kaşığı yoğurtla mayalamak yetiyor.Ancak dolaba koyarken kapağının çok iyi oturmadığını göz önüne alarak üstünü folyoyla kapatabilirsiniz(dolaptaki kötü kokuların yoğurda sinmemesi için).



Ben sıcak …

Pastane Açması ( Sıvı Yağlı )

Bildiğimiz pastane açması, hem de öyle zor ve yeni bir tarif değil. Üstelik o kadar yağlı da değil, bazı tariflerde şekil verirken arasına da margarin yada tereyağı sürenleri görüyorum ama tarifimizde bu kadar yağa gerek kalmıyor; sanırım bu light açma. Ama merak etmeyin lezzeti light değil. Şekil verme aşamasını fotoğraflarla gösterdim. İsterseniz hamurunuza mahlep ilave edebilirsiniz, tarifteki şeker miktarı size fazla gelebilir ama sakın elinizi korkak alıştırmayın. Çok sık yaptığım bir çeşit olduğu için miktarlarda yanlışlık olmadığından emin olabilirsiniz.
Maya ile yapılan tüm hamur işlerimizde hamurumuzu ele yapışmayacak yumuşaklıkta yapmalıyız.Mutlaka şekil verip tepsiye dizdikten sonra fırınımızı 40-50 dereceye getirip 10 dakika mayalanmasını beklemeli ve daha sonra tepsiyi fırından alıp fırınımızı gereken sıcaklığa getirip tepsimizi sıcak fırına sürmeliyiz.

Hamurunuzu elde yoğuracaksanız yaş maya yerine 1 paket instant maya kullanın ve hamuru yaklaşık 15 dakika yoğurun. Kalan…

Kısır (Bol Salçalı, Domatessiz)

Daha önce verdiğim kısır tarifi bazı misafirlerimden az salçalı hatta light kısır yorumunu almıştı. Bu kısır biraz daha acı,domatessiz, bol ekşili ve salçalı kısır sevenlerin hoşuna gidecek kıvamda.
Tarifi arkadaşım, eski komşum Fatma Hanım'dan öğrendim ve  favori tarifim oldu, diğer tarifi daha hafif tadları tercih ettiğim dönemlerde yapıyorum.

Malzemeler:

350 gr köftelik bulgur(2 su bardağı)
1 su bardağı sıcak su
1 çorba kaşığı biber salçası
2 çorba kaşığı domates salçası
1 limonun suyu
2 çorba kaşığı nar ekşisi
1 demet taze soğan
1 demet maydanoz
Yarım demet nane
Yarım su bardağı sıvı yağ
Çeyrek su bardağı zeytinyağı
1 orta boy soğan
2 çay kaşığı kaşığı tuz(salçanız tuzluysa tuzu dikkatli ayarlayın)
1 çay kaşığı pulbiber
1 tatlı kaşığı reyhan (mor fesleğen)
1/2 çay kaşığı karabiber
1 çay kaşığı isot
2 orta boy salatalık
1 küçük boy göbek salata

Hazırlanması:

-Ayıklanmış bulguru, genişçe bir tepside sıcak su ile karıştırdıktan sonra üzerini bir kapakla kapatın.
-Bulgurlar şişip…